Aktuelnosti

OBELEŽAVAMO ROĐENDAN JOVANA SKERLIĆA ZAJEDNO

20.08.2021

Malo je verovatno da danas postoji neko ko nije čuo za ovo ime, toliko važno za celokupnu srpsku književnost. Bio je književni kritičar koji je svojim radom doprineo da se sudi i govori o različitim književnim delima.

Završen nagradni literarni konkurs izdavačke kuće Portalibris!

17.07.2020

Na ovogodišnji konkurs naše izdavačke kuće Portalibris pristigao je veliki broj radova, što je izuzetan podstrek za rad Portalibrisa i njegovu prepoznatljivu ediciju Otrgnuto od zaborava. Ovo je najbolji način da se zaboravljeni klasici vrate na police, u debate, u priče, a učesnici konkursa doprineli su važnom cilju - da se o ličnostima koji su srpskom društvu i kulturi dali veliki doprinos ponovo govori i piše.

VAŽNO OBAVEŠTENJE

16.03.2020

Zbog novonastale situacije i preporučenih mera zaštite sve informacije vezane za knjige, poručivanje istih, status  vaših porudžbina ili bilo koju informaciju koja vam je potrebna  vezana za internet prodaju knjiga možete dobiti na telefon 064/ 14 02 106 ili upitom na mail smilinkovic@cet.co.rs. Telefon će biti dostupan od 8h do 16h. Na brojeve telefona 011/ 26 48 289  i  011/ 26 48 378 se do daljnjeg neće niko javljati jer smo prešli na režim rada van kancelarije. 

Praznična pauza

31.12.2019

Poštovani kupci,

 

Internet prodaja knjiga neće raditi do 07.01.2020. godine. Prvi radni dan biće 08.01.2020. i tada će biti obrađene sve prispele porudžbine. Zahvaljujemo se na razumevanju i strpljenju i želimo vam srećne predstojeće praznike.

Ekskluzivno: Rastko Petrović u Portalibrisu

21.08.2019

Podsećamo da od 15. avgusta 2019. sva dela ovog velikog srpskog pisca možete nabaviti na jednom mestu. Izdavačka kuća Portalibris je u okviru svoje edicije Otrgnuto od zaborava objavio u osam knjiga celokupna dela Rastka Petrovića – romane  Burleska Gospodina Peruna Boga Groma, Sa silama nemerljivim i Ljudi govore, Dan šesti, knjige poezije Otkrovenje i Poezija, putopisnu prozu Putopisi i Afrika, esejističke i kritičke radove u knjizi Eseji i članci. Sva dela Rastka Petrovića sada možete povoljno nabaviti u našoj knjižari u Skadarskoj ulici 45 ili online preko sajta: portalibris.rs ili netknjižara.rs. Cena kompleta je 3.080 din., a moguća je i kupovina pojedinačnih izdanja. Za više informacija kliknite na naslov knjige. Naručite svih osam knjiga Rastka Petrovića, pa izaberite jedan od ponuđenih naslova: Bespuće Veljka Milićevića, Pesme Vladislava Petkovića Disa ili Pad sa građevine Dragiše Vasića, i mi ćemo  Vam ga pokloniti. Izabranu knjigu stavite u napomenu.


Očekuje nas treći Beogradski Kontrapukt!

13.06.2019


Treći po redu „Beogradski Kontrapukt” očekuje nas 18. juna, u Jugoslovenskoj kinoteci. Učesnici ovogodišnjeg „Kontrapukta” biće pisci Habib Ahmadzade (Iran), Muharem Bazdulj (Srbija), Slobodan Despot (Švajcarska), Džang Đićing (Kina), German Sadulajev (Rusija).

(Muharem Bazdulj/ foto: Nebojša Mandić)


Bez pobednika na konkursu Vrata knjige 2018.

05.07.2018

Nakon opsežnog razmatranja i analize rukopisa pristiglih na konkurs za prvi roman neafirmisanog autora u žanru fantastike: Vrata knjige 2018., doneta je odluka da se ove godine nijedno delo ne proglasi za pobedničko, što bi, inače omogućilo autoru da njegova knjiga ugleda svetlost dana. Desila se situacija, da pristigli romani nisu ispunili potrebne uslove koje zahtevaju kriterijumi kvalitetnog romanesknog ostvarenja, pritom teme su bile vrlo slične, kao i naivne pripovedačke tehnike. Konkurs je protekao bez novina i inventivnosti autora. Kako ne bi urušili svoj ugled i prepoznatljivost kao izdavača kvalitetnih dela fantastike, Portalibris je sa žaljenjem doneo ovu odluku, jer je na taj način i ova kuća ostala bez novog pisca. Ovim putem upućuje se apel neafirmisanim stvaraocima da se više potrude i šalju izdavačima, i na konkurse, idejno sveže i zanimljive rukopise.


Poznate srpske književne porodice koje zaboravljamo

05.07.2018

Iako u našoj tradiciji nije izuzetak da postoje prodična zanimanja, te se sin bavi istim poslom kao i otac, ćerka nasleđuje majčin poziv itd.,  neobično je da se u svetu književnosti ne pamte neke upadljivo zanimljive porodice koje su u više generacija dale izuzetne književnike.

Moda je jedan od najzanimljivihih primera porodica Ilić. Jovan Ilić, vrlo značajan srpski pesnik imao je tu sreću da ga duhovno naslede oba sina – jedan je, naravno, poznati kultni poeta Vojislav Ilić, a drugi manje poznat i zaboravljen Dragutin Ilić, pisac prve drame fantastike na svetu i nekoliko istorijskih i gradskih romana.

Zaboravljene priče iz starog Beograda

14.06.2018

Da li ponekad maštarite o tome  kako se živelo u nekadašnjem Beogradu. Kako su dame šetale u pariskim toaletama, sa šeširima i raznoraznim detaljima, kako se gospoda sa cilindrima okupljala u kafanama prepričavajući poslednje političke događaje o kojima izveštava Politika, dok su zanatlije nudile svoje proizvode i usluge u simpatičnim malim radnjama, seljaci na pijacama prodavali sveže voće i povrće i zagledali gospodu.... Beogradski Portalibris u okviru edicije Otrgnuto od zaborava izdao je niz romana koji daju vrlo jasnu sliku o životu u starom Beogradu...Sada možete saznati sve o tome kako su se u Beogradu snalazili studenti, došljaci, stranci, kako su se mladi zaljubljivali, tajno sastajali, kako je ludovala obesna bogata mladež.O svemu tome pisali su autori – savremenici koji su živeli u tom svetu, i ispisali vrlo zanimljive romane, pripovetke,  storije, danas često zaboravljene.Branimir Ćosić u Pokošenom polju prikazao je korumpiranost novinskih urednika, ograničene mogućnosti  mladog intelektualca da uđe u visoke krugove, tužnu, neostvarenu ljubav između bogate dece industrijalaca i pojedinaca iz radničke klase. 

Stranice 1 - 10 od 623 (63 stranica)