Aktuelnosti

Bez pobednika na konkursu Vrata knjige 2018.

05.07.2018

Nakon opsežnog razmatranja i analize rukopisa pristiglih na konkurs za prvi roman neafirmisanog autora u žanru fantastike: Vrata knjige 2018., doneta je odluka da se ove godine nijedno delo ne proglasi za pobedničko, što bi, inače omogućilo autoru da njegova knjiga ugleda svetlost dana. Desila se situacija, da pristigli romani nisu ispunili potrebne uslove koje zahtevaju kriterijumi kvalitetnog romanesknog ostvarenja, pritom teme su bile vrlo slične, kao i naivne pripovedačke tehnike. Konkurs je protekao bez novina i inventivnosti autora. Kako ne bi urušili svoj ugled i prepoznatljivost kao izdavača kvalitetnih dela fantastike, Portalibris je sa žaljenjem doneo ovu odluku, jer je na taj način i ova kuća ostala bez novog pisca. Ovim putem upućuje se apel neafirmisanim stvaraocima da se više potrude i šalju izdavačima, i na konkurse, idejno sveže i zanimljive rukopise.


Poznate srpske književne porodice koje zaboravljamo

05.07.2018

Iako u našoj tradiciji nije izuzetak da postoje prodična zanimanja, te se sin bavi istim poslom kao i otac, ćerka nasleđuje majčin poziv itd.,  neobično je da se u svetu književnosti ne pamte neke upadljivo zanimljive porodice koje su u više generacija dale izuzetne književnike.

Moda je jedan od najzanimljivihih primera porodica Ilić. Jovan Ilić, vrlo značajan srpski pesnik imao je tu sreću da ga duhovno naslede oba sina – jedan je, naravno, poznati kultni poeta Vojislav Ilić, a drugi manje poznat i zaboravljen Dragutin Ilić, pisac prve drame fantastike na svetu i nekoliko istorijskih i gradskih romana.

Zaboravljene priče iz starog Beograda

14.06.2018

Da li ponekad maštarite o tome  kako se živelo u nekadašnjem Beogradu. Kako su dame šetale u pariskim toaletama, sa šeširima i raznoraznim detaljima, kako se gospoda sa cilindrima okupljala u kafanama prepričavajući poslednje političke događaje o kojima izveštava Politika, dok su zanatlije nudile svoje proizvode i usluge u simpatičnim malim radnjama, seljaci na pijacama prodavali sveže voće i povrće i zagledali gospodu.... Beogradski Portalibris u okviru edicije Otrgnuto od zaborava izdao je niz romana koji daju vrlo jasnu sliku o životu u starom Beogradu...Sada možete saznati sve o tome kako su se u Beogradu snalazili studenti, došljaci, stranci, kako su se mladi zaljubljivali, tajno sastajali, kako je ludovala obesna bogata mladež.O svemu tome pisali su autori – savremenici koji su živeli u tom svetu, i ispisali vrlo zanimljive romane, pripovetke,  storije, danas često zaboravljene.Branimir Ćosić u Pokošenom polju prikazao je korumpiranost novinskih urednika, ograničene mogućnosti  mladog intelektualca da uđe u visoke krugove, tužnu, neostvarenu ljubav između bogate dece industrijalaca i pojedinaca iz radničke klase. 

Računarska (CET-ova) literatura na Sajmu tehnike 2018.

16.05.2018

Na ovogodišnjem Sajmu tehnike u Beogradu koji će trajati od 21. do 25. maja renomirani izdavač računarske literature, CET, predstaviće svoje nove knjige, kao i  ranija izdanja, i ponuditi specijlane popuste -  sve to na štandu broj 1601 u Hali 1a.

Podsećamo da će tokom cele godine  po sniženim cenama na NET knjižari biti u ponudi sledeći naslovi (od kojih se neki pojavljuju premijerno na Sajmu tehnike 2018) : Algoritmi i strukture podataka, Java za 24 časa, Python, opušteno, Zbirka zadataka iz programskog jezika C#, Zbirka zadataka za pripremu prijemnog ispita iz matematike na Računarskom fakultetu, Naučite da programirate uz Scratch.

Ovog vikenda u Nišu: TolkiNiš 2018.

11.04.2018

Iako se u svetu, a odskora i u Beogradu praktikuju festivali fantastike, nedostajao je I jedan ovakav događaj u Nišu – odakle inače potiče dosta stvaralaca iz oblasti fantastike. Ovog vikenda, 14. i 15. aprila u Niškom kulturnom centru, u organizaciji udruženja ljubitelja fantastike Ordo Draconiš i NKC-a održaće se prvi festival fantastike, pod nazivom TolkiNiš 2018..

Važno mesto zauzeće predstavljanje domaćih autora fantastike među kojima dominiraju Portalibrisovi pisci. Svoje stavove i iskustva izneće autori Nebojša Petković( futuristička epska fantastika Poslednji grad), Ivan Branković ( SF fantastika Prometejev dnevnik I Projekat Herkules), Miloš Petković, najmlaći I najplodniji pisac fantastike koji je I u organizaciji festivala. 

Istraživanje prošlosti kroz knjige

26.03.2018

Ljubitelji istorije i otkrivanja života u prošlosti koriste kao izvor informacija štampu iz prošlih vremena, filmove, obilaze muzeje, ali je neprocenljivo saznati kako se živelo na našim prostorima u prošlim vremenima iz prve ruke - kroz knjige, odnose priče, romane i esejističke zapise savremenika – pisaca koji su u toj prošlosti živeli.

Reizdanja važnih knjiga koja su se nedavno pojavila otkrivaju prošlost u Beogradu – Došljaci Milutina Uskokovića, Hadži Diša Dragutina Ilića, Sanjalo Milorada Šapčanina, o vratolomijama jugoslovenskih avijatičara između dva rata piše Živorad Vukosavljević u knjizi Sudar u vazduhu, najavljen je skori izlazak Plave gospođe Milice Janković...

Političko – društvena svakodnevica predstavljena je u delu Milutina Garašanina – Dokolice, školovanje srpske inteligencije u Francuskoj u Pripovetkama Stojana V. Živadinovića. Među reizdanjima su i dela:  U časovima odmora Svetozara Ćorovića o životu u Hercegovini, Memoari Prote Mateje Nenadovića, putopisi Ljubomira Nenadovića...

Radno vreme NET knjižare tokom praznika

14.02.2018

Tokom praznika sajt NET knjižara primaće vaše porudžbine knjiga koje će biti realizovane tek od ponedeljka 19.februara.Uživajte tokom slobodnih dana uz knjigu!

Portalibrisovi pisci na Festivalu fantastike 2018.

26.01.2018

Već tradicionalni Festival epske fantastike održaće se 27. i 28. januara u prostorijama Doma omladine Beograda. Tokom dva dana posetioci će imati priliku da učestvuju u raznim vrstama programa među kojima su tribine, drustvene igre koje će posetioci moći da igraju, isprobaju ili se takmiče, biće izložen nakit, oružje i garderoba tipična za srednji vek ili fantastiku, a posedno mesto imaće domaći pisci fantastike.

I ove godine dominiraće Portalibrisovi autori: Zoran Petrović(Praznik zveri), Ivan Branković(Prometejev dnevnik i Projekat Herkules) koji će na tribini 27. u 19h govoriti o svojim delima i mestu fantastične književnosti na našoj kulturnoj sceni . Njihove knjige biće u prodaji po sniženim cenama, a autori će potpisivati primerke fanovima…


Najromantičnije srpske drame Đure Jakšića i Laze Kostića u prodaji

22.01.2018

Ljubitelji snažne i osećajne poezije  svakako vole da uživaju u pesmama Đure Jakšića i Laze Kostića, ali često ne znaju da su obojica naših talentovanih romantičarskih poeta pisali i drame u stihu. Kako bi čitaocima skrenuo pažnju na njih Portalibris je reizdao Drame Đure Jakšića(Jelisaveta kneginja crnogorska i Stanoje Glavaš) i Drame Laze Kostića(Ženidba Maksima Crnojevića i Pera Segedinac) . 

Zanimljivo je da su u njima prisutne istorijske teme, ali i velike životne dileme, snažne emocije.

Srećni praznici!

30.12.2017

Dragi čitaoci, obaveštavamo vas da će NET knjižara pauzirati sa radom samo na dane državnih praznika, ali naslovi izdavača koji će biti na kolektivnom odmoru možda neće biti odmah dostupni, o čemu ćemo vas obavestiti nakon izvršene porudžbine. Pribavite knjige koje vam se dopadaju kao poklon za Novu godinu za svoje najmilije, počastite sebe ili pripremite literaturu za zimovanje. Želimo vam srećne praznike!

Stranice 1 - 10 od 616 (62 stranica)