Obrenovići i Karađorđevići zajedno

Da je početkom prošlog veka neko izrekao rečenicu koja je u naslovu, svako bi se zgranuo ili gohotom nasmejao takvoj šali. Ali, umetnost je tu da spoji nespojivo. Zakleti nepijatelji, predstavnici dveju sukobljenih vladarskih porodica našli su se odnedavno zajedno na maestralnim umetničkim portretima na izložbi u Domu Vojske Srbije. U pitanju su radovi naših poznatih umetnika: Uroša Predića, Paje Jovanovića, Milana Konjevića ...

Izložba, kojoj je značajno doprineo Narodni muzej iz Niša, daje upečatljiv prikaz razvoja našeg slikarstva, ali i osvrt na istoriju.

Prenoseći duh kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka postavka odvodi posetioce u jedno takođe nemirno, ali za nas intrigantno i čak romantično vreme.

Ta izložba uverljivo pokazuje da umetnost portretisanja ima posebnu težinu i snagu jer posmatraču daje osećaj da gledajući sliku upoznaje ličnost koja je na njoj predstavljena.

Do 28. januara svi koji žele mogu da u Domu Vojske upoznaju Obrenoviće i Karađorđeviće i osete magičnu moć slikarskog kista.

Pedeset godina od smrti pesnika Branka Miljkovića

U Maloj galeriji Doma Vojske, takođe u saradnji sa Narodnim muzejem iz Niša, može se videti postavka o Branku Miljkoviću koja prezentuje eksponate iz zbirke zaostavštine tog pesnika. Poklonici poezije imaju priliku da na drugačiji način upoznaju našeg velikog književnog stvaraoca, a oni kojima njegova dela nisu bliska, svakako će se nakon izložbe zainteresovati za njih. Ovaj program upriličen je povodom pedesetogodišnjice smrti Branka Miljkovića, čija dela, kao ni njega samog, ne smemo da prepustimo zaboravu.