Beogradski festival evropske književnosti

U Domu omladine u Beogradu održaće se 6. Beogradski festival evropske književnosti od 27. do 30. juna 2017. godine. Glavna književna zvezda ovog događaja je veliki italijanski i svetski pisac Klaudio Magris, autor knjiga Dunav, Mikrokosmosi i Drugo more, kao i nedavno objavljenog romana Obustavljen postupak koji je već doživeo više svetskih izdanja, a na ovoj manifestaciji imaće srpsku premijeru.

Među piscima koji učestvuju su i poznati nemački pisac Tomas Majneke, jedan od najčitanijih slovenačkih pisaca Feri Lainšček, veliki izraelski pesnik Amir Or, hrvatski pesnik i esejista Branko Čegec i jedan od najčitanijih srpskih pripovedača Mihajlo Pantić. Festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova nastalih po savremenoj književnosti, u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o populizmu u savremenoj kulturi, društvu i politici, kao i izložbu svetski poznate umetnice i ilustratorke Juko Šimizu Divlji labud, po motivima istoimene knjige priča Majkla Kaningema.

Programi će se održavati 19 i u 20  -  čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas su besplatne projekcija filmova iz festivalskog programa Književnost na filmu.