Zaboravljene priče iz starog Beograda

Da li ponekad maštarite o tome  kako se živelo u nekadašnjem Beogradu. Kako su dame šetale u pariskim toaletama, sa šeširima i raznoraznim detaljima, kako se gospoda sa cilindrima okupljala u kafanama prepričavajući poslednje političke događaje o kojima izveštava Politika, dok su zanatlije nudile svoje proizvode i usluge u simpatičnim malim radnjama, seljaci na pijacama prodavali sveže voće i povrće i zagledali gospodu.... Beogradski Portalibris u okviru edicije Otrgnuto od zaborava izdao je niz romana koji daju vrlo jasnu sliku o životu u starom Beogradu...Sada možete saznati sve o tome kako su se u Beogradu snalazili studenti, došljaci, stranci, kako su se mladi zaljubljivali, tajno sastajali, kako je ludovala obesna bogata mladež.O svemu tome pisali su autori – savremenici koji su živeli u tom svetu, i ispisali vrlo zanimljive romane, pripovetke,  storije, danas često zaboravljene.Branimir Ćosić u Pokošenom polju prikazao je korumpiranost novinskih urednika, ograničene mogućnosti  mladog intelektualca da uđe u visoke krugove, tužnu, neostvarenu ljubav između bogate dece industrijalaca i pojedinaca iz radničke klase. 

Milica Janković u romanu Plava gospođa opisuje problem ljubavi i ženske prevare koja je u to, prilično patrijarhalno vreme, imala mnogo veću težini i donosila veće posledice nego danas.

Milutin Uskoković u Došljacima prikazuje Beograd iz vizure došljaka, mladog čoveka koji se, pored borbe za svoje mesto pod suncem u prestolnici, zaljubljuje u ženu stariju od sebe, i muči se pitanjem da li da se odluči za svoju perspektivu i progres u životu ili za ostvarenje te ljubavi.

Kakvi su političari, ministri i birokrate bili nekad i koliko liče na današnje, saznaje se iz eseja važnog diplomate i funkcionera Milutina Garašanina: Dokolice,  gde on prenosi svoje lične utiske, prepričava skupštinske rasprave, čaršijske anegdote o stvarnim ljudima iz Beograda još pre Velikog rata.