OBELEŽAVAMO ROĐENDAN JOVANA SKERLIĆA ZAJEDNO

Malo je verovatno da danas postoji neko ko nije čuo za ovo ime, toliko važno za celokupnu srpsku književnost. Bio je književni kritičar koji je svojim radom doprineo da se sudi i govori o različitim književnim delima.

Rođen je 20. avgusta 1877. godine u Beogradu, koji je tada bio kulturno središte i okupljao pravu intelektualnu elitu. Već je kao dete u školskom uzrastu pokazao interesovanje za učenje, naročito jezika i književnosti, pa će to ostati njegova ljubav i zanimanje do kraja života, koji se nažalost iznenada i prerano završio – napustio nas je u svojoj 37. godini.

Bio je đak Bogdana Popovića, veoma naklonjen politici, a naročito je bio poštovalac socijalističkih ideja Svetozara Markovića, o kome i piše. U Člancima i predavanjima Popovićevim možete pronaći više o Skerliću, za koga Sima Pandurović kaže da je bio „najmarkantnija i najuticajnija ličnost u srpskoj književnosti”.

Danas, 20. avgusta, slavimo zajedno njegov rođendan! Portalibris i NETknjižara žele da svoje verne čitaoce obraduju Skerlićevim delima po specijalnim akcijskim cenama! Ova prilika nije samo danas, već traje do 31. avgusta. Zaista je pravo bogatstvo imati u svojoj kućnoj biblioteci ili pokloniti nekome vrednu knjigu, a to je nesumnjivo kada je reč o čoveku i kritičaru kakav je bio Jovan Skerlić. 

            Izdavačka kuća Portalibris i NETknjižara su za vas odabrale sledeće naslove Skerlićevih dela po specijalnom rođendanskom popustu:


Istorija nove srpske književnosti

Srpska književnost u XVIII veku

Feljtoni, skice i govori

Domaći i strani pisci i knjige I

Na sajtu www.netknjizara.rs možete pronaći i mnoga druga njegova dela koja je Portalibris reizdao u okviru svoje edicije Otrgnuto od zaborava.