Pisci preporučuju

Šta čitaju Bojana Stamenov i evrovizijski tim

25.06.2014

EvrovizijaIz pouzdanih izvora saznajemo da evrovizijska ekipa na čelu sa Bojanom Stamenov odmara čitajući domaću epsku fantastiku Miloša Petkovića. Knjige iz serijala "Perunov Hroničar" autor i izdavačka kuća Portalibris poklonili su muzičarima uoči Beogradskog koncerta. Jedan od članova družine, Oliver Katić  ima i poseban zadatak - da razmišlja o saundraku i songovima za budući film po Petkovićevoj knjizi koji uskoro treba da počne da se snima, a gde će Katić biti zadužen za muzičke elemente. U planu je i da se Bojana Stamenov angažuje za jednu od uloga. Naravno, najpre svi treba da uživaju u neobičnim avanturama, upoznaju junake i otkriju lepotu i mističnost drevnih legendi koje je pisac tih strana ponovo oživeo u okviru modernog žanra epske fantastike.

FRAJLE PREPORUČUJU...

10.09.2013

Frajle

Svaka prava dama treba da poznaje književnost. Zato Frajle preporučuju neke zanimljive naslove u kojima one uživaju...

1)Kada se na ovu temu priča sa predstavnicama lepšeg pola obično se pominju knjige za dame(različite od onih za gospodu). Da li Frajle prihvataju tu podelu?

Frajla Nata: Ne, mada nas zanimaju različite teme, pa otuda žene možda više čitaju jedne, a muškarci druge knjige, ali nema pravila.

Frajla Jela: Ne delim knjige na muške i ženske, ali, postoje knjige koje obrađuju teme koje su možda interesantnije ženama, pa ih one više čitaju i obratno. Dobra knjiga je dobro štivo za svakoga.

Frajla Mara: Ne delim knjige po tome da li su za dame ili muškarce, već da li su dobre ili ne.

Frajla Nena: Da li postoji muzika za jedan pol? Mislim da je tako i sa knjigama. Postoje određene teme koje privlače određene ciljne grupe, ali knjige nemaju pol, nemaju godine. One dišu, rađaju se, menjaju se i menjaju nas. To je neraskidiva simbioza.

Sajci MC: Knjige su ushićenje i put…

12.02.2013

1)Mnogi poznaju tvoj rad i znaju da pišeš tekstove koji predstavljaju društvenu kritiku, a imaju poetsku vrednost. Koliko su na takav kvalitet tvog stvaranja uticaj izvršile knjige koje si čitala?

Ogroman uticaj imale su knjige i muzika, tačnije tekstovi, jer mi se oko poimanja sebe i sveta sve vrti oko reči i znacenja. Smatram da sve sto pročitaš , bilo dobro ili loše, ostavi neki trag. Svi smo mi produkt knjiga koje smo pročitali, mada je ova naizgled netačna rečenica tačna samo u slučaju nas knjiških moljaca.

Zoe Kida o knjigama u kojima uživa...

23.01.2013

zoe kida1)Zoe, kao osoba koja je izuzetno aktivna i zaposlena imate li vremena za čitanje i koji su to trenuci kada se posvećujete knjizi?

Moram priznati da se knjigama posvećujem uveče, pred spavanje i da pored toga što imaju funkciju da me zabave i edukuju takođe su najbolji sedativ. Uz knjigu se najbolje uspavam. Zbog toga čitanje kod mene traje malo duže, uvek su tu 3 do 4 knjige koje simultano čitam.

Marina Perazić o knjizi „Snaga je u nama” Marija Kržića

13.08.2012

marina_perazicTema „pozitivno razmišljanje" mi je već dugi niz godina više nego poznata. Pročitala sam mnogo knjiga na tu temu i, što je najbitnije, svakodnevno primenjujem ovu filozofiju u svom životu. Svesna sam do koje mere negativno razmišljanje može da unazadi čoveka, dok istovremeno pozitivno može da ga vuče napred ka uspehu. U trenutku kad pod pritiskom problema, ljudski gubim snagu i emotivno padam, spremna sam da ponovim gradivo te krećem u potragu ili mi nekako samo dođe u život neko novo delo na temu pozitivnog razmišljanja - pa mi je tako u ruke došla i knjiga Snaga je u nama".

Iskreno, kada sam je pročitala bila sam oduševljena. Iako mi je tema knjige, kao što sam već napomenula, jako dobro poznata, način na koji ju je autor približio manje upućenima je jednostavno savršen! Svaka trvdnja potkrepljena je lako razumljivim primerom. Nisam je čitala u dahu, nego malo po malo, nekoliko puta dnevno je otvarala i vraćala se da mi se svaka misao ureže duboko u podsvest. I pri tome sam tekst potcrtavala, zaokruživala i na razne načine označavala, jer sam smatrala da je svaka misao" bitna. Svesna sam da je sve do mene, ali kao i kod drugih ljudi s vremena na vreme naiđe nam period sa previše iskušenja i to često ume da bude too much" čak i za jednu, u načelu vrlo pozitivnu i osvešćenu osobu. U tim trenucima čovek mora da krene da se podseća, da iznova čita, i upravo je ova knjiga nešto što smatram da može da vas prodrma i pokrene.

Igor Bugarski o knjizi „Koraci do uspeha” Marija Kržića

18.06.2012

Igor BugarskiDođe tako vreme da čovek zastane i da se zapita: u čemu je problem? Radim dobro, ali rezultati ne dolaze. Kao da postoji neka kočnica u tvom životu. Pa, dobro, ko mi to stavlja klipove u točkove? Neprijatelji, okolina, roditelji, prijatelji, vanzemaljci? Dobro, sad sam preterao. Verovatno sam to ja sam - sam sebi najveća prepreka. Ali kako da pomognem sebi? Kako da sam sebi postanem prijatelj? U potrazi za ovim odgovorima našao sam pomoć u knjizi Marija Kržića „Koraci do uspeha”. A, ne, to nije nikakva magična knjiga, ali vam može pomoći da se bolje razumete sa samim sobom i da popravite stvari koje ne funkcionišu dobro.

Peđa Lukić

18.05.2012

Pedja_Lukic Mislim da bi ova knjiga bila omiljeno štivo i najtvrdokornije apolitičnim ljudima. Inteligentnom posmatraču knjiga „Istinita priča o Klubu Bilderberg" nudi dodatna objašnjenja o svemu što se danas događa u svetu, u našem regionu i u našoj državi. Da biste koračali dalje kroz život morate razumeti okolnosti koje ga čine sve težim i težim. Ova grupa moćnika, sastala se prvi put u Holandiji 1954. godine u hotelu „Bilderberg“ i po tom hotelu dobila ime. Da, da, oni su osnovali Evropsku uniju... elitni klub svetskih moćnika... Sastaju se jednom godišnje. Svaki put je to neki drugi evropski grad, a javnost o tome, naravno, nije obaveštena.

Srna Lango

27.12.2011

srna_langoZa roditelje:

Pročitala sam knjigu Pita Džonsa „Hoću da budem slavan“

Ovo je knjiga koja relaksira sve one napetosti koje, kao zaneto dete osećate, a koje roditelje beskrajno plaše i čine da budu stroži, nerazumniji i suroviji, nego što bi ikada želeli svom detetu da budu.

Duhovita, ova priča tera vas da idete dalje, ne znajući da li vas ponekad više uznemiruju okolnosti ili dečija razrešenja situacija. A zapravo čedna, tačna i puna neke topline i razumevanja za ambiciju, strah, uspone i padove...za dečije snove, koje nekako usput, a da to ne bismo želeli, često zaboravimo i zapustimo.

Aca Seltik

11.11.2011

Aca Seltik Kosingas
Kao neko ko je od samih početnih koraka ovog dela bio uz njega i ko ga je bodrio da izdrži na trnovitom literarnom, ali i jednom drugom mnogo težem, metafizičkom, putu kojim je krenuo, i do čijeg je kraja, Bogu hvala, uspešno stigao, i ko se saživljavao sa mnogo čime što se u samom „Kosingasu“ dešavalo, možda sam u ovom trenutku onaj koji i jeste i nije. Onaj koji nije, jer nije književni kritičar i nema tu vrstu kredibiliteta da ocenjuje ovo  kao književno delo. Ali i onaj koji jeste i treba da kaže šta o svemu ovome misli, baš zato što ga i nije doživeo na onaj način na koji će književna kritika ovo delo sagledavati i čija reč ima drugačiju specifičnu težinu u odnosu na one koji će „Kosingasa“ secirati pod lupom teorije književnosti, pa i na one koji se po prvi put susreću sa svim fantazmama koje sobom nosi, a koje i svako od nas nosi negde duboko u sebi, hteo to sebi da prizna ili ne.

Stranice 1 - 9 od 9 (1 stranica)